Godis och andra godsaker är en stor och viktig del av vår kultur, särskilt vid högtider, födelsedagar och på helger. I det här inlägget har vi valt att lägga vårt fokus på våra högtider där godiset spelar en stor roll och därmed är en del av vår kultur.

Jul

Vi börjar med den högtid som ligger i slutet på året: julen. Det som gör att godiset kring jul skiljer sig från det godis som finns vid andra högtider är att vi gärna gör vårt julgodis själva. Ett exempel på ett godis vi gör till jul på hemmaplan är knäcken. Knäcken består av sirap, smör och socker som kokas och läggs i små formar som sedan stelnar i kylen. Det finns även godis vi köper i butik till julen. Till exempel juleskum och choklad i form av tomtar. För att inte nämna adventskalendern där det bakom varje lucka finns en liten chokladbit.

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag firas den 14 februari och har sitt ursprung i USA men spred sig på 1900-talet vidare till Sverige och Europa. På alla hjärtans dag brukar man visa de man tycker om uppskattning, ibland med presenter i form av godis. Typiskt godis för alla hjärtans dag är godis i form av hjärtan. De kan vara gjorda av choklad eller gelé.

Påsk

Påsken har blivit synonymt med godis. En tradition är att vi ger bort och får påskägg med godis som äts under påskledigheten. Godiset i påskäggen kan bestå av olika sorters godis, till exempel en blandning av smågodis eller en specifik godissort. Till exempel lakrits eller choklad. Förut brukade barn i Sverige gå runt i sitt bostadsområde utklädda till påskkärringar. I utbyte mot en teckning de målat själva fick de godis. Denna tradition liknar alltså bus eller godis-traditionen som har sitt ursprung från USA och sker kring halloween. Förutom det godis som går att köpa i butik finns det godis som är framtaget för påsk. Det finns ägg med olika fyllningar och smaker, choklad som är formad som kaniner eller kycklingar och skumgodis i påskens olika former.

Halloween

En högtid som vuxit sig allt starkare de senaste åren i Sverige är halloween. Halloween firas i slutet på oktober i samband med alla helgons dag. I USA började man traditionen med att barn går utklädda till läskiga monster och karaktärer och knackar på i bostadsområdet för att be om godis. Om inget godis finns får barnen utföra ett bus. Precis som vid påsk kan godiset bestå av en blandning smågodis. Men det finns även godis i form av olika figurer. Till exempel vampyrer, spöken och zombies.