För många innebär julen mycket stress och press. Om du vill göra julen till en mysig högtid som präglas av lugn och ro finns det några saker som du kan göra för att det ska bli verklighet. Det går alltid att göra nya traditioner om de gamla inte passar längre. En tradition som är trevlig för barnen är att göra en egen adventskalender. Det finns många fina småsaker till en adventskalender som du kan köpa. Det är ofta mycket uppskattat av barnen att få små presenter varje dag fram till jul. Det är även roligt att pyssla i ordning en sådan presentkalender.

Gör en julbudget

Innan du börjar shoppa allt som hör julen till är det en bra idé att göra en budget för julen. Bestäm hur mycket pengar du kan och vill spendera på julen. Bestäm också på förhand vem du ska ge julklappar och vad de får kosta. Det är bra att göra en budget på förhand och följa den för att inte få ekonomisk stress för att pengarna bara flyger iväg.

Egen julkultur

För att du ska slippa stressa hela december skriver du ner allt som du skulle vilja göra i en lista. Sedan funderar du över vad som betyder mest för dig och så prioriterar du de punkterna. Välj inte allt utan plocka ut några stycken som du vet att du kommer hinna med i lugn och ro. Det är ingen som säger att det behöver vara ett stort julbord med endast hemlagad mat. Du kan beställa en speciell julkasse med mat för att slippa all hysteri kring mat och handling. Om du har familj har ni alla möjligheter att skapa egna traditioner. Allt behöver inte vara som det alltid varit. Många familjer har en viss julkultur men om du inte gillar den finns det ingen anledning att hålla kvar vid den.

Julklappstraditioner

För att slippa all stress kring julklappar är det en bra idé att redan nu börja inhandla dem. En julklapp ska du inte ge bort bara för att utan en julklapp ska du ge för att visa din uppskattning och tacksamhet till den specifika personen. Om du inte vill ge julklappar till de vuxna kan du även här skapa nya traditioner. Det viktiga är att du vågar prata om det och stå för din åsikt. Du kan införa julklappsspelet som ny tradition i familjen.