Maten är en stor del av kulturen oavsett var i världen man befinner sig. Man brukar säga att matkultur innefattar både mat och dryck samt hur vi äter, tillagar och producerar den. Som du säkert har förstått vid det här laget kommer vi i det här inlägget fokusera på matkultur i olika delar av världen.

Svensk matkultur

Vi börjar givetvis att berätta lite om vår svenska matkultur. Länge var svensk matkultur baserat på de ingredienser vi kunde odla och köpa i Sverige. Det vi åt till vardags var av det enkla slaget och bestod av gröt, soppa och bröd. Men i takt med att Sverige blev ett rikare land och tack vare exporten och industrialiseringen har vår matkultur utvecklats. Idag kan svensk matkultur både innebära tacos och köttbullar med potatismos.

Italiensk matkultur

En annan europeisk matkultur som har ett starkt fäste även utanför landet är Italien. I Italien är man duktig på att ta tillvara på färska råvaror och tillagar maten i sin enkelhet. Några exempel på maträtter vi fått från Italien är pizza och pasta med pesto samt ett flertal drycker, till exempel espresso och vin.

Japansk matkultur

En annan matkultur hittar vi i det asiatiska landet Japan. Det finns ett flertal saker som har skapat den typiska japanska maten, till exempel närheten till havet och råvarorna. Några exempel på maträtter från Japan är sushi och ramen.

Mexikansk matkultur

En annan matkultur på andra sidan världen är den mexikanska. Den mexikanska matkulturen är uppbyggd på landets typiska råvaror som till exempel majs, squash, avokado och bönor. Det är México vi har att tacka för våra fredagstacos. México står nämligen bakom både tortillan och guacamolen. Några andra exempel på typiska mexikanska maträtter är enchiladas, tamales, quesedillas och burritos.

Spansk matkultur

Om vi hoppar tillbaka till Europa är Spanien ett annat starkt land när det handlar om mat. Det spanska köket är präglat av närheten till havet och deras råvaror. Några exempel på typiska spanska maträtter är paella och tapas.

Etiopisk matkultur

I Afrika hittar vi landet Etiopien som har en stark matkultur som är uppbyggd på kryddor och diverse råvaror. Många av deras maträtter är baserade på kött, till exempel wat.

Libanesisk matkultur

I det Libanesiska köket hittar vi maträtter som är inspirerade av andra närliggande länder, till exempel Iran. Många av deras maträtter är baserat på olika sorters kryddor och grönsaker. Några exempel på typiska Libanesiska maträtter är taboule och fattoush.

Kinesisk matkultur

En annan stark matkultur finner vi i Kina. Det som kännetecknar deras matkultur är deras råvaror. Några exempel på typiska Kinesiska maträtter är wok och Kung Pao Chicken.

Fransk matkultur

Ett annat europeiskt land som har ett starkt fäste runt om i världen när det kommer till mat är Frankrike. Några exempel på franska maträtter är ratatouille och crêpes.