Människan har alltid älskat musik: att sjunga och spela. Musik är en av våra stora konstformer som utövas över hela jorden. Det finns många musikinstrument och stilar.

Musik

Det finns musikstycken som öppnar upp nya känslor och djup inom oss. Vare sig vi tycker om klassisk musik eller inte, så finns det stycken som berör nästan alla människor. Människan har alltid tyckt om att sjunga och spela. I alla kulturer, världen över, har människan utövat någon slags musikkonst: sång och dans i kombination med något slags musikinstrument. Under de sista århundradena har musikinstrumenten utvecklats, tack vare den industriella revolutionen. Det har också gjort att det är många fler som på amatörnivå kan spela ett instrument.

Arbeta som musiker

Många drömmer om att kunna leva på musik. Idag finns det många som på ett eller annat vis kan arbeta med musik. Men det är få personer som är så talangfulla att de kan leva på att utveckla konstformen musik. För att bli en klassisk musiker, antingen solist eller spela i en symfoniorkester, så krävs det att du har stor talang. Många gånger upptäckts denna talang redan under barndomen, så att de kan gå i speciella musikskolor. För att bli klassisk musiker, studerar du sedan också på musikhögskolor som Kungliga musikhögskolan i Stockholm eller Musikhögskolan i Örebro. De riktigt stora solisterna åker sedan också utomlands för att vidareutbilda sig och fortsätta att utvecklas i konstformen. Om du ska bli operasångerska är det samma bana som gäller. För att jobba med klassisk musik behöver du ha en utbildning på en välkänd musikhögskola.

Musiker utan utbildning

Musik är den konstform som flest personer kan leva på utan att ha en utbildning. Det finns många skickliga musiker som efter gymnasiet började att spela i ett band eller som gatumusiker, och som efter ett tag blivit upptäckt och kunnat leva på musiken på heltid. Idag är det också många musiker som startar sin egen karriär på YouTube eller någon annan musikplattform. Det är inte alla som tycker att popmusiker eller Youtubemusiker håller på med konst, men de flesta av dem skulle troligtvis beskriva sig som konstnärliga och skapande människor. Idag har fler personer möjlighet att kunna leva ett mer konstnärligt liv än för bara tjugo år sedan. Mycket tack vare den digitala revolutionen.