Det är få förunnat att kunna leva som konstnärer. Att på heltid kunna försörja sig på en konstform. Om du drömmer om att leva som konstnär och ha ett mer fritt liv, kan du ändå arbeta mot målet för att till slut kunna lyckas.

Ekonomi

Vi måste alla försörja oss på något sätt: få in pengar till mat, hyra och andra räkningar. Om vi har ett konstnärsintresse kommer mycket av vår tid och våra pengar att läggas på vår konstform. Vissa konstformer, som att måla, är billigare än andra. Om du älskar att skapa stora glasskulpturer, så kräver det både mycket utrymme, men även pengar för att kunna köpa in det material som du behöver. Med den industriella revolutionen har många saker och mycket material blivit billigare, och det gäller också konstnärsmaterial, men en konstnär behöver använda produkter av högsta kvalitet. Om du är musiker så kan du förvisso köpa en cello för 2000 kr. Men om du är en skicklig cellist så behöver du ett instrument som kostar minst 50 000 – och då är det en billig cello.

Tips för att kunna leva som konstnär

För att överleva som konstnär kan du ofta behöva vara en överlevnadskonstnär, så att säga. Det är få som kan leva heltid på sin konst, men du kan arbeta så att du kan få mer och mer inkomst på din konst – vilket ger dig mer tid att skapa. Om du tycker om musik eller att måla, dreja eller att sy, så kan du utbilda dig till lärare. Då kan du arbeta med din konstform och samtidigt vara trygg i vetskapen om att det kommer in pengar på bankkontot. Att arbeta som lärare är också ett jobb som ger mycket ledig tid, då du både har sommar-, jul-, sport- och påsklov. Ett annat sätt är att skapa föremål och sälja i presentbutiker eller på nätet.