Den vanligaste professionella konstformen är skrivandet. Det är fler personer som kan leva på att skriva, än att vara musiker, målare, glaskonstnärer eller någon annan slags konstnär.

Det skrivna ordet

Det skrivna ordet är väldigt speciellt. Det ger en möjlighet att kommunicera genom tid och rum. Människan har skrivit i årtusenden och det har alltid varit en talang som haft hög status. Det är också därför möjligheten att lära sig att läsa och skriva är så viktig för att fattiga länder ska utvecklas. Människan har också i alla tider tyckt om berättelser. Det var en gång… skapar ett intresse hos oss; vare sig det är spännande, dramatiska eller tragiska historier. Genom berättelser kan vi lära oss mycket om både oss själva och andra.

Författare

Förr i tiden fanns det inte så många som fick chansen att bli författare. Dels för att det inte fanns många som kunde skriva, dels för att det inte var lika lätt att trycka texter som idag. När Gutenberg uppfann tryckkonsten för 500 år sedan blev det en slags informationsrevolution – plötsligt kunde fler människor skriva texter, som än fler kunde läsa. Det är under denna tid som fler och fler började att skriva berättelser. Det blev vanligare med författare. Idag finns det tusentals författare som kan leva heltid på att skriva. Vissa författare blir mycket erkända, som Nobelpristagare, andra skriver bestsellers som snarare tillhör populärkulturen, än det som ses som ”fin” litteratur.

Bli författare

Om du drömmer om att bli författare måste du dels ha en inneboende talang för att skriva – i alla fall om du vill skriva berättelser och skapa konst. Du bör också läsa väldigt mycket. Det finns egentligen inga utbildningar som du kan gå för att garanterat bli författare. Många författare sitter hemma vid skrivbordet: skriver och skriver, skickar in sina texter till bokförlag och blir refuserade. Och fortsätter att skriva. Det är ofta det som skiljer mellan personer som kan leva på sin konstform eller inte. De fortsätter, utan att ge upp, för att de helt enkelt älskar att skriva, måla eller skapa på något annat sätt. Förutom att du inte får ge upp, så är det viktigt att läsa god litteratur. Genom att läsa nobelpristagare och andra författare som har vunnit olika priser, så kommer du att förbättra ditt eget språk. Det är också viktigt att kunna ta kritik för att kunna utvecklas. Idag är det också många som väljer att starta eget förlag och sälja böcker på internet. Då väljer du själv vilken nivå det skall vara på din bok, men självklart vinner du på att skriva med hög konstnärlighet.