Sedan filmen kommit in i våra liv har det blivit en stor och mycket lättillgänglig konstform och kulturell inriktning. Det är inte alltid vi tänker på film som konst eller kultur, men det kräver mycket kunskap och konstnärlig kreativitet för att skapa en film.

Filmer

Det finns alla möjliga slags filmer: tecknade filmer om draktränare, komedier om vardagslivet och djupa konstfilmer som inte blir stora på biograferna, men som vinner många priser. När man talar om film och konst är det ofta de smala filmerna som åsyftas, och inte ett de stora blockbusterfilmerna som drar in en miljard. Men det finns ett samband mellan de stora och små filmerna, både i själva konstformen, men också då det kostar mycket pengar att skapa en film. Intäkterna från de stora filmerna kan göra att ett filmbolag också får råd att skapa de smala konstnärliga filmerna.

Jobba med film

Det är många som drömmer om att få jobba med film. Det finns olika yrkesgrupper inom filmvärlden: skådespelare, regissör, fotograf och filmmusiker. Det finns även många mer tekniska yrken som att klippa film och skapa specialeffekter. Om du drömmer om att jobba med film behöver du gå någon slags utbildning, beroende på vad du vill satsa på. Det finns skådespelarutbildningar, som Stockholms konstnärliga högskola, men också utbildningar i till exempel Hollywood som du betalar för att få gå. Om du vill utbilda dig till regissör eller filmfotograf kan det vara klokt att utbilda dig utomlands. Att arbeta med film är ett i mångt och mycket ett internationellt arbete som delvis baseras på kontakter. Om du ska arbeta med film måste du vara beredd på långa arbetsdagar, mycket resor och ett omväxlande liv.