Det är många som när konstnärsdrömmar och skulle vilja få leva ett mer fritt liv. Kan man utbilda sig till konstnär?

Konstnär

En konstnär är en person som håller på med en konstform och för kulturen framåt, genom att måla, skriva, skapa film, musik eller vackra smycken i glas eller silver. I alla tider och i alla kulturer har det alltid funnits konstnärer.

Utbildningar

Det som skiljer konstnärer och idrottsmän från alla andra yrkesmän, är att det inte räcker med en utbildning. Du kan gå många kurser och program, men du kanske ändå inte kommer kunna leva på att utöva den konstnärsform som du har utbildat dig inom. Även om du skulle gå en författarskola, ha tagit hundratals pianolektioner eller målar en tavla i veckan, så betyder det ändå inte att du garanterat kan försörja dig på det. Även om du är inte världens bästa lärare, så kommer du ändå att kunna försörja dig som lärare om du har gått på lärarhögskolan i Stockholm. Detsamma gäller så gott som alla utbildningar – förutom om du vill hålla på med en konstform. Det finns personer som aldrig gått en endaste skrivkurs, men som ändå blir bestsellerförfattare eller som ger ut en diktsamling och vinner stora priser.

Kunskap och passion

Även om du inte kan utbilda dig till konstnär, så kräver det ändå mycket kunskap och passion. Oavsett vilken konstform du håller på med, kräver det mycket övning och en fördjupad kunskap. Du måste förstå principerna i den konstform som du håller på med. De personer som kan leva som konstnärer förstår oftast principerna mycket lättare än oss andra, och har också förmågan att skapa något nytt genom principerna. De flesta av oss kan lära sig att ta ett C- eller D-ackord på gitarren. Det är många som kan spela pianostycken på relativt hög nivå, bara genom att ta lektioner och träna. Men det är få som kan skapa något nytt och som kan lyfta sångerna och musiken till nya höjder. Det är det som skiljer en konstnär från oss vanliga – du måste ha det inom dig för att utbildningen ska ge dig konstnärslivet. Men det räcker inte heller att bara ha förmågan, förmågan måste finslipas, om och om igen. Man brukar säga att det krävs 10 000 timmar för att bli riktigt duktig på någon något. Musiker och sportutövare har oftast hunnit få dessa 10 000 timmar innan de fyllt 20 år. Det bottnar i både talang och passion.

Många musiker upptäcks när de är unga, men om du tycker om att skriva eller måla, så kan du fortsätta att öva hela ditt liv. Det är inte ovanligt att folk blir författare när de passerat 40, 50 eller 60 år, då god konst också kräver livserfarenhet.