Melodifestivalen tillhör en bland våra största kulturella händelser under året. Idag är tävlingen en del av den svenska kulturen.

Melodifestivalen

Sverige har deltagit i schlager-EM sedan 1958. Då Sverige är ett stort musikland har vi också vunnit hela sex gånger; ABBA, Herreys, Carola, Charlotte Nilsson, Loreen och Måns Zelmerlöw. Musik är ett stort intresse i Sverige och det märks särskilt på vilka program som vi älskar: Allsång på Skansen och Melodifestivalen.

Vinnaren av den svenska Melodifestivalen får sedan representera Sverige i den stora europeiska tävlingen. Att vinna Melodifestivalen är också ett bra sätt att börja en musikkarriär.

Delta

Förr i tiden var det bara en melodifestival i Sverige. Idag är det flera deltävlingar som musikerna deltar i, för att sedan ställas mot varandra i en stor final. Vem som helst kan försöka delta: du behöver bara skriva en tre minuter lång låt och antingen framföra den själv eller be någon annan framföra den åt dig. Men i verkligheten är det för det mesta kändisar som deltar i tävlingen. Däremot är det många svenskar som älskar att delta som publik, särskilt då deltävlingarna även hålls på mindre ställen och inte bara i de stora städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö.