Om du vill jobba med konst och leva ett mer konstnärligt liv, men samtidigt ha regelbunden lön, finns det några utbildningar du kan satsa på.

Bild- och musiklärare

Det enklaste sättet att jobba med konst är genom att utbilda sig till bild- eller musiklärare. Då det råder stor brist på lärare, så kommer du att vara garanterad jobb. Om du är bild- eller musiklärare behöver du inte heller hålla i nationella prov, dock kommer du behöva att både ge betyg och följa skolplanen. Det är ett kreativt läraryrke där du kan hjälpa unga människor att hitta sin konstform.

Antikaffär och museiintendent

Om du har erfarenhet av handel kan du starta en antikaffär. Idag är det väldigt populärt att köpa konst och antika saker. Program som ”Antikrundan” har gjort intresset för gamla saker mycket stort. Du kan utbilda dig till kulturentreprenör, eller till något inom handel och sedan kombinera det med historia för att kunna starta en bra antikaffär. Och ett annat sätt att komma nära konst, om än dock utifrån en historisk aspekt, är genom att bli museiintendent. Historia och konst har alltid åtföljt varandra. Det ger dig en möjlighet att arbeta med intressanta och tankeväckande saker, till exempel på Medeltidsmuseet i Stockholm.