Kultur och resande hör ofta ihop. Det är många som passa på att gå på museum, se utställningar eller lyssna på en konsert när de är ute och reser. Det finns mycket intressant kultur att upptäcka i Sverige, både på mindre orter och i Stockholm, Malmö och Göteborg. Men om du vill åka utomlands, finns det flera europeiska huvudstäder som har mycket att erbjuda. Här kommer tips på kulturella resmål.

London

I London finns allt och självklart mycket kultur. Det finns all slags kultur, som finkultur och folklig kultur. Ett tips på en folklig kulturupplevelse är att gå till en pub och dricka öl en kväll. En annan kulturupplevelse är att gå till ett kafé eller ett Tea room och dricka eftermiddagste med scones. London har många fina museer. Det mest kända museet är British museum som ligger på Great Russell Street. Det är ett av världens största historiska museum, där du kan se allt från Rosettastenen till egyptiska mumier. En dag räcker inte för British museum, men det är ett ställe som du kan återkomma till vid varje Londonresa. Ett annat tips är National Gallery, vid Trafalgar Square. National Gallery är en av världens största konstsamlingar med tavlor av alla stora och välkända konstnärer.

Berlin

Berlin är i sig nästan som en levande kulturell upplevelse, då det är en stad som har varit två städer fram till för bara 30 år sedan. Det finns många minnesmärken, både över muren och andra delar av stadens brutala historia. Men idag är Berlin en vital och levande europeisk storstad, med mycket konst och kultur. Ett tips är att gå och lyssna på filharmonikerorkestern, som bjuder på gratis konsert varje tisdag klockan 13 under vintersäsongen. Berlin har också många stora museer, som Pergamon och Bodemuseet, liksom Deutsche Historische museum och Alt museum – där du kan se en uppbyggnad av Babylon. Du kan också gå upp i glaskupolen på den tyska riksdagen och få en fin utsikt över staden.

Paris

Paris har mycket kultur att erbjuda. Stadens mest berömda museum är Louvren, som ligger i centrala Paris. Där kan du se Leonardo da Vincis Mona Lisa. Paris har också en väldigt vacker arkitektur som du ser överallt. Då Paris inte är lika stort som Berlin och London, utan är en mycket mer komprimerad huvudstad, är det lätt att flanerara runt och titta på de fina byggnaderna på de smala gatorna. Om du åker till Paris måste du självklart också prova det franska köket. I Frankrike är matlagning kultur. Du kan både testa på vin- och ostprovningar.