Om du tycker om kultur kan du utbilda dig till kulturjournalist. Då får du en möjlighet att fördjupa dig inom kultur, samtidigt som du har en fast anställning.
Kulturjournalist
Inom kulturen finns det personer som är skapande, konstnärerna, de personer som för kulturen framåt. Men det behövs också människor som lyfter fram, analyserar och beskriver kulturen, så att alla kan ta del av den. Att beskriva, analysera och lyfta fram olika konstformer är en del av en kulturjournalists jobb. Om du utbildar dig till kulturjournalist får du en möjlighet att gå på utställningar, läsa böcker, se filmer, intervjua konstnärer och gå på galor – samtidigt som du får betalt. Alla de stora tidningarna, som Aftonbladet, DN, SvD och Expressen har kulturjournalister. Det är naturligtvis ett mycket eftertraktat jobb. Om du drömmer om att bli kulturjournalist bör du fördjupa dig inom någon konstform, som till exempel litteraturvetenskap och även läsa till journalist.
Olika slags jobb
Som kulturjournalist kan du både få inkomst genom att vara anställd hos en tidning eller ett tv-bolag, men också ta frilansuppdrag. Du kan också välja att skriva böcker om kultur, som en biografi över en musiker, beskriva litteraturens framväxt under 1900-talet eller skriva en bok om svårigheter för kulturpersonligheter att verka i diktaturer. Då det är ett intressant jobb, och utan så många arbetstillfällen i Sverige, kan det vara klokt att du redan från början försöker att stå på flera ekonomiska ben. Det kommer att ge dig större möjlighet att verkligen kunna arbeta med att skriva om kultur. Det är många som upplever att kultur är något fint och tillhör överklassen, men som kulturjournalist kan du hjälpa människor att upptäcka olika slags konstformer och på så vis bredda människors perspektiv.