I alla länder kan man återfinna traditioner som är bundna till religion, kultur, eller en mix av båda. Det kan vi se inte minst i Sverige, där högtiderna vi firar är en stor blandning mellan historiska firanden och religiösa händelser. Detta är särskilt tydligt när man tittar närmare på vårt julfirande, både nationellt och som de egna familjetraditionerna.

Minnen från forna dagar

Själva ordet jul härstammar från vikingatiden och var en högtid för att fira vintersolståndet mitt i den mörkaste årstiden. Den kristna julen kom till Sverige först under 1100-talet, men den har alltid färgats av lokala och historiska traditioner. Gamla seder levde kvar ute på landsbygden dit kyrkan inte nådde lika lätt som i städerna. Somliga saker består, andra byter skepnad eller ersätts helt av nya traditioner. Julbocken syns idag bara som en figur av halm, men har tidigare haft en roll som kan liknas vid dagens jultomte som delar ut klappar. Innan vi hade den ståtliga julgran vi är vana att se idag fanns något som kallades julstång, som trots att det var en gran mer påminner om maj- eller midsommarstänger i sin form och utförande.

Sann mångkultur

Traditionerna som förknippas med den svenska julen har ett mycket blandat ursprung rent geografiskt. Julgranen härstammar från Tyskland, jultomten från ett turkiskt helgon, lutfisken från Nederländerna, etc. Alla dessa inslag berikar denna mångsidiga högtid, oavsett hur man väljer att fira den.