Vad? Kan man prata om något som heter pizzakultur? Ja, med tanke på hur viktig pizzan har blivit i våra liv och i hur många olika varianter man kan göra den så kan man gott kalla den för pizzakulturen. För bara ca 70 år sedan var pizza något som vi i Sverige inte var vana vid och framför allt inte hämtpizza. Nu är det andra tider.
Den här texten gör dig säkert sugen på pizza bara genom att läsa om pizzan. Känner du för att springa ner på din närmaste pizzeria Västerås eller där du bor? Det öppnar ständigt nya pizzerior runt om i landet och även i världen. Utbudet är enormt i form av pizzor med alla möjliga smaker och kombinationer.
Det stora urvalet av pizzor
Gillar du den traditionella pizzan från Neapel eller har du börjat falla för den bastanta kebabpizzan? Pizzaurvalet är minst sagt brett. Från den tjockbottnade amerikanska panpizzan till den ”äkta” pizzan från Italien och allt däremellan där man kan lägga på lite allt möjligt på pizzadegen. Du har säkert fått frågan ”Vilken pizza är du?”.
Visste du att pizzan har blivit kulturarv?
Ja, det är sant! Den napolitanska pizzan har klassats av UNESCO som ett världsarv. Det handlar om det traditionella sättet att baka pizza på och inte det som försvenskats i våra pizzerior. Så självklart kan man klassa pizzabaket som kultur.
Om den italienska pizzan räknas som den ursprungliga så finns det också något som kallas för svensk pizzakultur. Du kan till och med hitta menyer och läsa intervjuer med personal från gamla svenska pizzerior sedan 60-talet. År 2005 fanns det en utställning på Arbetets museum i Norrköping där du kunde ta del av den försvenskade pizzan, olika varianter och hur man gjorde den.
Varianter av pizzor
I länder som Tyskland och Frankrike görs pizzavarianter som är en slags blandning av landets egna kultur och pizzakulturen. Bland annat kan du smaka flammekueche som har en tunnare deg. Även tarte flambée är en version av den vanliga pizzan och är riktigt populär i Alsace. Det är ungefär samma sak som flammekueche.
I USA gör man pizzor med tjockare degar, så kallade panpizzor som är lite mer matiga än de tunnare bottnarna.