Studentkultur kan vara allt som berör studenter och det finns egentligen ingen gräns för vad som räknas in i studentkulturen. Vissa studenter gillar att sjunga i kör medan andra gillar att idrotta tillsammans. Studentkultur handlar mycket om att dela ett intresse med likasinnade. Kraven kan vara helt olika och det viktiga är att alla i intressegruppen är med på samma premisser. Det är många som förknippar overallen med studentkulturen. Overallen är speciell på det sättet att den skapar en gemenskap mellan alla studenter i hela Sverige. Overallen kan dock ha olika namn beroende på vilken studieort det är. Det är främst universitets- och högskolestudenter som bär overall. Många studentkårer runt om i Sverige har sina egna kulturer och vissa studentkulturer har funnits väldigt länge.

Tårtkultur vid firande av speciella tillfällen

Det finns en studentkultur inom universitet och högskolan och sedan finns det såklart en studentkultur i gymnasieskolorna. Att fira en avslutad utbildning gör alla studenter men på olika sätt. Det finns en kultur att fira olika tillfällen som en examen eller studenten med fika och framförallt tårta. Tårtan är en symbol för firande och något som förgyller tillvaron. Att ha en studenttårta är en självklarhet för många. Det är populärt att ha tårtor som är dekorerade, till exempel en tårta som liknar en studentmössa eller en klassisk prinsesstårta med fina blomdekorationer. Tårtkultur kan finnas på allt från arbetsplatser till familjer. Vissa arbetsplatser ska alltid fira med tårta och en del familjer ska alltid ha samma tårta vid födelsedagar. Många gillar att baka tårtor men om du inte gör det så finns det massor med fina och goda tårtor att beställa till varje tillfälle. Födelsedagstårtan är helig i Sverige och en djupt rotad kultur.

Prinsesstårtan är klassiker inom tårtkulturen

Prinsesstårtan är den vanligaste tårtan som köps men oavsett vilken tårta du väljer kallas en tårta alltid för födelsedagstårta när någon fyller år och studenttårta när det är en person som tagit studenten. Vaniljkräm och sylt är klassiska innehåll i en tårta som är djupt rotad i människor.