Vad är kultur? Kultur är så oerhört stort och inrymmer väldigt mycket. Det handlar både om olika kultur, normer, i ett land, men också om olika konstformer och populärkultur.

Vad är kultur?

När vi talar om kultur så kan vi mena många olika saker. Vi kan tänka på olika konstformer, men också på samhällen och länder. Ur en samhällsvetenskaplig aspekt är kultur något som finns gemensamt hos en grupp personer eller ett helt samhälle – som ett land. När vi tänker på svensk kultur är det många som tänker på mat som köttbullar, prinsesstårtor eller Västerbottenspaj. Vi kan också tänka på röda stugor, sjöar eller skärgård – kultur och natur hänger ofta ihop. Men det kan också handla om den svenska flaggan, vikingar eller en modern kaffe latte-kultur, där föräldralediga mammor och pappor dricker kaffe på kafé tillsammans med andra föräldralediga diton.

Kultur

Många gånger när vi tänker på kultur så hänger det ihop med konst eller historia: klassisk musik, teater och konst, men också moderna popband eller reklam. Man talar ibland också om kultur i olika nivåer: finkultur och folkkultur. Den fina kulturen kan vara lite svårare och mindre tillgänglig för den stora massan, som opera, teater eller att gå på konstgallerier. Medan folkkulturen, ofta populärkulturen, är en slags underhållning som alla enkelt kan tillgodogöra sig. Det är sällan vi tänker på Netflix som kultur, men på sätt och vis så kan man säga att tittande på Netflix har blivit en del av den moderna västerländska kulturen, samtidigt som Netflix erbjuder populärkultur. Det som ofta kan skilja mellan olika konstformer och möjligheten att tillgodogöra sig den, är ekonomin. Det är helt gratis att se ”Allsång på Skansen” på SVT eller att följa en person på YouTube, men det kan kosta väldigt mycket att gå på Dramaten i Stockholm. Kultur är och har alltid varit en ekonomisk fråga. Det som skiljer idag mot förr, är att du inte måste vara rik för att kunna föra kulturen framåt på samma sätt – tack vare internet. Idag kan en skicklig musiker med rätt dataprogram och några få instrument skapa otroliga filmer och nå miljoner människor på olika plattformar på nätet. Förr i tiden krävde det att musikern fick spelningar hos rika människor eller i en orkester.

Underhållning

Ibland ställer man underhållning i motsats till kultur. Det ses som finare att gå på en svårtillgänglig teateruppsättning, än att gå på bio och se en Disneyfilm. Självklart är det lättare att se en Disneyfilm, än att se Hamlet, men båda är ändå någon slags underhållning. I och med tv:ns intåg under 1900-talet, och internet idag, har underhållning blivit en stor del av vår kultur på olika sätt. Personer inom film, litteratur eller andra konstarter blir upphöjda stjärnor. Idag kan man också kombinera underhållning och kultur på olika sätt. Genom en app kan man få en personens ansikte att se ut som Mona Lisas eller en bild att se ut som en tavla av van Gogh. Det finns också många musiker som kombinerar klassisk musik med moderna popsånger och gör ett tvärarrangemang – på så vis kombineras ”underhållning” med ”finkultur”.